Αντιολισθητικές αλυσίδες στα Χιόνια

antiolisthitikes-alisides-chiniou-antiolisthitikes-alysides-chioni-asfaleia-odiki

Αντιολισθητικές αλυσίδες στα Χιόνια

Υποχρεωτικά οι οδηγοί πρέπει να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες για την ασφαλή κίνηση των οχημάτων τους στο οδικό δίκτυο.

Η απότομη μεταβολή των κλιματολογικών συνθηκών, επιβάλλει σε όλους τους οδηγούς να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες για την ασφαλή κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο,σε περίπτωση χιονοπτώσεων, αλλά και να γνωρίζουν την ορθή τους χρήση.

Η Ελληνική Αστυνομία και το Υπ. Υποδομών και Μεταφορών συμβουλεύει τους οδηγούς, σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου απαιτείται η χρήση τους. Ως γνωστό, τα οχήματα δεν μπορούν να κινηθούν σε ολισθηρό οδόστρωμα, καθώς οι τροχοί γλιστρούν πάνω στη λεία επιφάνεια.
Σχετικά με τις αντιολισθητικές αλυσίδες οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι :

 • Όσο περισσότερη επιφάνεια του πέλματος του τροχού καλύπτεται με αλυσίδα, τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση, καθώς η επιφάνεια του τροχού που πλέον έχει αποκτήσει τα εξογκώματα της αντιολισθητικής αλυσίδας μπορεί να «πιάσει» στο χιόνι ή τον πάγο και να κινήσει το όχημα.
 • Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνται μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν το όχημα κινείται σε καθαρό οδόστρωμα, καθώς προκαλούν φθορές τόσο στα ελαστικά, όσο και στο οδόστρωμα.
 • Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.
 • Κατά τη χρήση των, οι κινήσεις του οδηγού πρέπει να είναι απαλές διότι μπορεί οι κινητήριοι τροχοί να έχουν μεγαλύτερη πρόσφυση, ενώ το ίδιο δεν συμβαίνει με τους υπόλοιπους τροχούς.
 • Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 με 30 χλμ/ ανά ώρα.
 • Για την τοποθέτηση και συντήρηση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται αντίστοιχα τις οδηγίες τοποθέτησης και συντήρησης που διαθέτουν.
 • Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες».
 • Σε κάθε περίπτωση οι οδηγοί οφείλουν να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των τροχονόμων και να διατηρούν τη ψυχραιμία τους. Η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμμαχος σε τέτοιες περιπτώσεις.

alisides-chiniou-antiolisthitikes-alysides-chioni-asfaleia-odiki

Ειδικότερα, υπενθυμίζονται τα εξής για τις αντιολισθητικές αλυσίδες :

 • Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται και στα δύο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος.
 • Εάν το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από ένα άξονα τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος.
 • Εάν δεν υπάρχουν οδηγίες και ο οδηγός έχει μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών τότε αυτά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα.
 • Εάν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα.
 • Η τοποθέτηση των αντιολισθητικών μέσων πρέπει να γίνεται σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο επί του οδοστρώματος και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον ΚΟΚ (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο, απόσταση) για την ασφάλεια του οδηγού και για να μη δημιουργούνται προβλήματα στην κίνηση των λοιπών οχημάτων.

Εμείς να ευχηθούμε καλές εξορμήσεις στα βουνά και πάντα κολλημένο το μυαλό των οδηγών, όχι στο γκάζι, αλλά στην ασφάλεια την δική τους και των επιβατών, το μυαλό τους κολλημένο στον δρόμο και στην σωστή οδική συμπεριφορά και μετά στα χιόνια και στην διασκέδαση.

Δείτε όλα τα θέματα του Engine Power  στο SPORTIME!!!

Επιστροφή στην Αρχική