Ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη αναλαμβάνουν την αστυνόμευση του εναέριου χώρου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα σε συνδυασμό με την Ιταλία έχουν  ξεκινήσει περιπολίες αέρος πάνω από τον εναέριο χώρο του Μαυροβουνίου. Το Μαυροβούνιο εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο του περασμένου έτους και καθώς η χώρα δεν διαθέτει δικά της αεροσκάφη, ζήτησε από τους Συμμάχους να βοηθήσουν στην εξασφάλιση του εναέριου χώρου της. Οι αποστολές αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ προστατεύουν τον εναέριο χώρο των συμμάχων που δεν έχουν τη δική τους αεροπορία. Επί του παρόντος υπάρχουν πολλές από αυτές τις αποστολές αστυνόμευσης σε όλη την Ευρώπη.

Το Μαυροβούνιο συνεισφέρει στην Συμμαχία με στρατεύματα τα οποία είναι τοποθετημένα στο Αφγανιστάν καθώς και με οικονομική βοήθεια ενίσχυσης της Αφγανικής αποστολής. Σε αντάλλαγμα το ΝΑΤΟ είναι “υποχρεωμένο” να προσφέρει με την σειρά του προστασία στη χώρα. Έτσι Ελλάδα και Ιταλία θα βοηθήσουν από κοινού στην φύλαξη του εναερίου χώρου του Μαυροβουνίου. Τα αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας θα παραμείνουν σε ελληνικές βάσεις και έχουν την συμμαχική υποχρέωση να κινηθούν όποτε θεωρηθεί απαραίτητο.

Η αεροπορική αστυνομία του ΝΑΤΟ είναι μια μακρόχρονη, συνήθης αποστολή για τη διασφάλιση της ακεραιότητας του εναέριου χώρου της Συμμαχίας, βασικό καθήκον της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ. Η αεροπορική αστυνομία δεν αποτελεί απάντηση σε καμία συγκεκριμένη απειλή, αλλά ουσιαστική συνιστώσα του τρόπου με τον οποίο το ΝΑΤΟ παρέχει ασφάλεια στα μέλη του. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΝΑΤΟ, οι συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον δύο μαχητικά αεροσκάφη σε ετοιμότητα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και σε κάθε δεδομένη στιγμή δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη είναι σε υψηλή ετοιμότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εναλλακτικά, Σύμμαχοι χωρίς αεροπορική δύναμη μπορούν να αναζητήσουν πολυεθνικές λύσεις για την προστασία του εναέριου χώρου τους. Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία αποτελούν επί του παρόντος μέρος της πολιτικής αεροπορίας της Βαλτικής κατά της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας Η Ιταλία βοηθά επίσης συστηματικά στην προστασία του σλοβενικού εναέριου χώρου, ενώ η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει αεροπορικές περιπολίες στη Ρουμανία.

Τα αεροσκάφη αεροπορικής αστυνομίας του ΝΑΤΟ αναλαμβάνουν δράση ως απάντηση σε στρατιωτικά ή πολιτικά αεροσκάφη που διατρέχουν κίνδυνο ή δεν ακολουθούν τους διεθνείς κανονισμούς πτήσεων και προσεγγίζουν τον εναέριο χώρο των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Συχνά, αυτά τα αεροσκάφη αποτυγχάνουν να ταυτοποιηθούν σωστά, να επικοινωνούν με τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας ή να καταγράφουν σχέδια πτήσης