Ελληνικά Πρωταθλήματα Μοτοσυκλέτας: Προειδοποιούν με παραίτηση KTM & Team33MGR! – Η απάντηση της ΑΜΟΤΟΕ

Ξεκινά η αγωνιστική δραστηριότητα στην Ελλάδα, με τα ίδια προβλήματα που υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια, την αδυναμία δηλαδή διεξαγωγής των περισσότερων αγώνων μέχρι και ένα βήμα πριν την τέλεσή τους και την μη έγκαιρη ενημέρωση για το πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γίνονται ακριβώς στο τέλος κάθε αγωνιστικής σεζόν. Να ανακοινώνεται δηλαδή αμέσως το προσωρινό πρόγραμμα αγώνων για την επόμενη χρονιά. Αυτό βοηθά στον προγραμματισμό των ομάδων που στην Ελλάδα η συντριπτική πλειοψηφία των εμπλεκομένων έχει μία άλλη βασική απασχόληση εις βάρος της οποίας, ασχολούνται με τους αγώνες. Έχουν δηλαδή μία δουλειά, άσχετη μερικές φορές με τον χώρο της μοτοσυκλέτας, και από την εργασία αυτή αντλούν τα μεγάλα έξοδα που απαιτούνται για ένα μηχανοκίνητο άθλημα, όπως επίσης δεσμεύουν και πολύτιμο χρόνο.

Αυτό ισχύει για όλους στους συμμετέχοντες. Επιπρόσθετα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για τις λιγοστές εταιρίες που χορηγούν ομάδες και αγωνιζομένους, και που χωρίς αυτές δεν θα μπορούσε να υπάρξει πρωταθλητισμός αλλά ούτε και αγώνες στην Ελλάδα. Ακόμη και αυτού του επιπέδου που έχουμε τώρα. Οι εταιρίες πρέπει να γνωρίζουν από πριν το πρόγραμμα της χρονιάς ώστε να μπορούν να δεσμεύσουν πόρους και να προγραμματίσουν τις υπόλοιπες εκδηλώσεις τους, που κατά περίπτωση είναι πιο σημαντικές από την συμμετοχή στους αγώνες… Αν τελευταία στιγμή τους καλέσουν να είναι σε δύο σημεία ταυτόχρονα, εμπλέκοντας μάλιστα τους ίδιους ανθρώπους, τότε η ζημιά που θα υποστούν είναι διπλή.

Μεγαλύτερο πρόβλημα από όλους αντιμετωπίζει το αγωνιστικό τμήμα της KTM SEE, κι αυτό γιατί είναι το μόνο που υπάρχει στην Ελλάδα αυτή την στιγμή. Κανένας άλλος αντιπρόσωπος δεν έχει ένα ξεχωριστό αγωνιστικό τμήμα που να εμπλέκεται μάλιστα σε όλα τα πρωταθλήματα, στην Ταχύτητα, στο Enduro και στο Motocross για παράδειγμα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν, που ακριβώς από εκεί ξεκίνησε μία διαμαρτυρία για την πολύμηνη καθυστέρηση στην ανακοίνωση του προγράμματος.

Από τον κ. Στάθη Κοσμίδη λοιπόν, υπεύθυνου KTM SEE Racing & Support Team στάλθηκε επιστολή στην ΑΜΟΤΟΕ που προειδοποιεί με απόσυρση από ΌΛΑ τα πρωταθλήματα μοτοσυκλέτας, αν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή δεν έχουν αρχίσει να λαμβάνουν Επίσημο Αγωνιστικό Ημερολόγιο. Η επιστολή αυτή κοινοποιήθηκε και σε Έλληνες δημοσιογράφους, ενώ αντίστοιχα μέσα στο Σαββατοκύριακο και η αγωνιστική ομάδα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας, Team33MGR, ανακοίνωσε την παραίτησή της για το γεγονός πως αδυνατεί να κρατήσει ένα στοιχειώδες επίπεδο συνεργασίας με τους χορηγούς και τους υποστηρικτές, από την στιγμή που δεν έχουν ημερομηνίες διεξαγωγής.

Στις ενδιάμεσες ημέρες μιλήσαμε με τους περισσότερους αγωνιζομένους και οι παραπάνω θέσεις τους βρίσκουν σύμφωνους. Φαίνεται από την πλευρά μας, πως δεν υπάρχει κανείς που αυτή την στιγμή να λέει πως «δεν πειράζει» ή δεν «είναι σημαντικό» που ακόμη δεν έχουν ημερομηνίες διεξαγωγής και έτσι οι παραπάνω θέσεις εκφράζουν την συντριπτική πλειοψηφία των αγωνιζομένων στην Ελλάδα αυτή την στιγμή!

Επικοινωνήσαμε με εκπρόσωπο της ΑΜΟΤΟΕ για να έχουμε την δική τους τοποθέτηση στο θέμα, και με μία θετική έκπληξη ακούσαμε πως έχουν δίκιο οι ομάδες να παραπονούνται. Στην ΑΜΟΤΟΕ μας είπαν, δεν έφτασαν ως εδώ επίτηδες ή από αδιαφορία, αλλά από ανυπέρβλητα προβλήματα, πολλά από τα οποία αποτελούν παθογένειες που μαστίζουν την χώρα σε κάθε βαθμίδα, πόσο μάλιστα στους αγώνες μοτοσυκλέτας…

Το πρώτο βήμα είναι πως υπάρχει συμφωνία, το δεύτερο που είναι και το δυσκολότερο, είναι να υπάρξει λύση και μάλιστα άμεσα.

Αυτό όπως φαίνεται είναι ένας γρίφος άλυτος και μάλιστα η ΑΜΟΤΟΕ έχει καλέσει στο παρελθόν όποιον θέλει να συνδράμει προς επίλυση.

Αύριο θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα για το Motocross κάτι που ήταν προγραμματισμένο έτσι κι αλλιώς να γίνει αυτή την εβδομάδα, όπως μας είπαν, συμπληρώνοντας πως πολύ θα ήθελαν να το είχαν κάνει καιρό πριν, αλλά ήταν αδύνατο να συμφωνήσουν με τις ξεχωριστές λέσχες που αναλαμβάνουν τον κάθε αγώνα.

Στην ταχύτητα είναι ακόμη πιο σύνθετα τα πράγματα, καθώς μόλις τις προηγούμενες ημέρες ήρθαν σε συμφωνία με promoter, την εταιρία Iron Team, που θα αναλάβει την διεξαγωγή για τα επόμενα τρία χρόνια. Να μην επαναλαμβανόμαστε με όσα έχουμε ήδη γράψει. Πρόκειται για θετικό βήμα που όμως η ομοσπονδία άργησε πολύ να το ολοκληρώσει. Γνωρίζοντας τις παραμέτρους της συμφωνίας, ήταν πράγματι αρκετά δύσκολο να κάνει κάτι τέτοιο.

Για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας, η πρόσθετη δυσκολία είναι πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και με τις πίστες στην Ελλάδα. Αυτές που έχουμε. Την πίστα των Σερρών που -ευτυχώς- έχει πρόγραμμα που σιγά-σιγά κλείνει από ημερομηνίες, την πίστα των Μεγάρων και την προσωρινή που στήνεται μέσα στο αεροδρόμιο της Τρίπολης. Και που χρειάζεται πρόσθετες ενέργειες απλά για να μιλήσει κανείς μαζί τους…

Στο Dragster δεν έχουν στείλει ακόμη την απάντησή τους στην ΑΜΟΤΕ, οι λέσχες που το διοργανώνουν. Στο Enduro υπάρχουν τα αντίστοιχα προβλήματα και στο τέλος συγκεντρώνονται μία σειρά από λόγους για τους οποίους φτάσαμε ως εδώ.

Βλέπετε στην Ελλάδα δεν έχουμε μία Dorna ώστε να την δείξουμε όλοι μαζί με το δάχτυλο και να πούμε αυτός φταίει. Υπάρχει μία ομοσπονδία που προέρχεται από τις λέσχες μοτοσυκλέτας και η οποία προφανώς και φταίει όταν δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες. Σε ποιους βασίζεται η ομοσπονδία για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες; Στις λέσχες μοτοσυκλέτας ανά την Ελλάδα. Οι λέσχες απαρτίζουν την ομοσπονδία και οι λέσχες αναλαμβάνουν και την διεξαγωγή των αγώνων, με δικά τους άτομα. Έτσι αν στις Σέρρες τα τελευταία δύο χρόνια ακυρώνονται αγώνες και συμψηφίζονται με άλλους γιατί δηλώνουν αδυναμία τέλεσης, η ευθύνη πηγαίνει εκεί και ταυτόχρονα ΔΕΝ πρέπει να τους δείξει και κάποιος με το δάχτυλο. Διότι πολύ απλά κάνουν ό,τι κάνουν και κινδυνεύουν και με χρεωκοπία, είναι ακριβό πράγμα να διοργανώσεις αγώνα, πόσο μάλιστα έναν αγώνα με πολύ λίγους θεατές και ακόμη πιο λίγους χορηγούς.

Κάπου εκεί είναι και η πραγματική αιτία του προβλήματος, στην συμμετοχή του κόσμου στις λέσχες μοτοσυκλέτας, όλων μας δηλαδή απέναντι στα κοινά προβλήματα του μοτοσυκλετιστικού κόσμου. Συχνά λέμε στο ΜΟΤΟ πως η παρουσίαση των Ελληνικών αγώνων είναι από τα πιο ακριβά ρεπορτάζ με βάση την απήχησή τους. Λίγοι θα πάνε να δουν έναν αγώνα superbike, για παράδειγμα, και λίγοι θα ασχοληθούν και με το ποιος κέρδισε το πρωτάθλημα. Καθαρά επιχειρηματικά μιλώντας δεν θα έπρεπε να το κάνουμε και για αυτό και δεν υπάρχει και κάποιος άλλος που να το κάνει στον ίδιο βαθμό ενασχόλησης με εμάς. Το βλέπουμε ως καθήκον μας όμως. Ρωτώντας τον κόσμο θα σου πει «γιατί να πάω;» – «δεν έχει συμμετοχές και θέαμα», πράγμα που δεν αντιπροσωπεύει απόλυτα την πραγματικότητα καθώς θέαμα και μάχες έχουμε και μάλιστα εντυπωσιακές. Θα συμπέσουμε με τις παθογένειες του ελληνικού μοτοσυκλετισμού συνεχίζοντας, διότι θα βρεθούμε να επιχειρηματολογούμε με ανθρώπους που έχουν άποψη για το ελληνικό πρωτάθλημα χωρίς ποτέ να το δουν από κοντά. Περιμένουν να φτάσουμε σε επίπεδο BSB για να ασχοληθούν, ξεχνώντας πως το BSB έφτασε εκεί κλιμακωτά, από κάπου ξεκίνησε…

Η ΑΜΟΤΟΕ λοιπόν αντιμετωπίζει προβλήματα στην διεξαγωγή των αγώνων και στην ανάληψη αυτών, προβλήματα όμως που ξεκινούν από την βάση της, δηλαδή τις λέσχες μοτοσυκλέτας. Αλληλοκατηγορίες, έλλειψη γενικής εικόνας και προσωπικά συμφέροντα και βλέψεις, συμπληρώνουν το ήδη μεγάλο πρόβλημα.

Ο προβληματισμός μας παραμένει για την ιδανικότερη λύση…

Πηγή : motomag.gr/ Θάνος Φελούκας