Για πρώτη φορά στη Νορβηγία αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-1

Για πρώτη φορά στη Νορβηγία αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-1 για ασκήσεις-μήνυμα στη Ρωσία

Περίπου από 200 Αμερικάνοι αεροπόροι από τη Βάση Dyess του Τέξας, και μια εκστρατευτική μοίρα βομβαρδιστικών B-1 Lancer έφτασαν χθες στη Νορβηγία για να υποστηρίξουν αποστολές στην περιοχή, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ.

Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική πολεμική αεροπορία αποστέλλει  βομβαρδιστικά στη Νορβηγία, υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αυξανόμενη σημασία της περιοχής της Αρκτικής για την αμυντική στρατηγική των ΗΠΑ.

Η EUCOM δεν ανέφερε πότε θα έφταναν οι αεροπόροι και τα B-1 ή πόσο θα παραμείνουν στη βάση στη δυτική ακτή της χώρας, όπου η Βασιλική Νορβηγική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει έναν στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-35A Lightning II.

Για πρώτη φορά στη Νορβηγία αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-1 για ασκήσεις-μήνυμα στη Ρωσία

«Τα βομβαρδιστικά είναι μέρος της ομάδας για τις προγραμματισμένες αποστολές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα», ανέφερε η ανακοίνωση σύμφωνα με την επιθεώρηση Stars and Stripes.

Ο Τζεφ Χαριγκιαν διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Αφρική, δήλωσε ότι η εκπαίδευση με τους Νορβηγούς συμμάχους «μας επιτρέπει να βελτιώσουμε τις δυνατότητες αποτροπής και άμυνας μας, ενισχύοντας παράλληλα την περιφερειακή σταθερότητα».

Η Πολεμική Αεροπορία τον Ιούλιο παρουσίασε μια νέα στρατηγική άμυνας της Αρκτικής που επικεντρώνεται στην ενίσχυση της παρουσίας της στην περιοχή και στην αντιμετώπιση των απειλών από τη Ρωσία και την Κίνα.

«Η επιχειρησιακή ετοιμότητα και η ικανότητά μας να υποστηρίζουμε τους Συμμάχους και τους συνεργάτες μας και να ανταποκρινόμαστε με ταχύτητα είναι καθοριστικής σημασίας για τη συνδυασμένη επιτυχία», ανέφερε σε δήλωση ο στρατηγός Τζεφ Χάριγκιαν, διοικητής των Πολεμικών Αερομεταφορών των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική. «Εκτιμούμε τη διαρκή συνεργασία που έχουμε με τη Νορβηγία και προσβλέπουμε σε μελλοντικές ευκαιρίες για να ενισχύσουμε τη συλλογική μας άμυνα».