Καταρρίπτοντας τα στερεότυπα: Οι γυναίκες στη συντήρηση αεροσκαφών της Aegean

Oι γυναίκες μηχανικοί του τμήματος συντήρησης γνωρίζουν με κλειστά μάτια κάθε λειτουργία του Airbus A320. Το A320 έχει πάνω από 2.000 διακριτά εξαρτήματα και οι μηχανικοί του τα γνωρίζουν όλα. Άλλες έξι συνάδελφοί τους, σε άλλα τμήματα της Τεχνικής Διεύθυνσης, φροντίζουν για την απρόσκοπτη λειτουργία των αεροσκαφών και την ομαλή διεξαγωγή των πτήσεων.

Όπως στις περισσότερες χώρες, έτσι και στην Ελλάδα όντως πρόκειται για
ανδροκρατούμενο επάγγελμα, οι γυναίκες μηχανικοί έχουν μία ακόμη πρόκληση –εκτός από την ίδια τη δουλειά– να αντιμετωπίσουν. Γι’ αυτό και μάλλον είναι πιο αποφασισμένες να αποδείξουν ότι κάνουν εξίσου καλά τη δουλειά τους με τους άντρες συναδέλφους τους που είναι χρόνια στον κλάδο.

Σήμερα, στο line και στο base maintenance, στη λεγόμενη «πρώτη γραμμή» της συντήρησης, απασχολούνται δέκα γυναίκες.

Το πιο πρόσφατο πρότζεκτ της ομάδας της είναι η χρήση φορητών συσκευών (tablets) από τους μηχανικούς. Με τη διαδικασία αυτή απλοποιείται το γραφειοκρατικό κομμάτι της καθημερινής δουλειάς και έτσι αποφορτίζονται οι μηχανικοί μας της πρώτης γραμμής.

Η πολυπλοκότητα της δουλειάς, ο μεγάλος αριθμός ανταλλακτικών και η ανάγκη άμεσης εξυπηρέτησης των μηχανικών απαιτεί υψηλού επιπέδου μηχανογραφική υποστήριξη. Ο μηχανικός ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο, όπου και αν βρίσκεται εντός ή εκτός Ελλάδας, για το ανταλλακτικό που χρειάζεται και όλη η διαδικασία μπαίνει άμεσα σε λειτουργία και παρακολουθείται μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα για την ενιαία παρακολούθηση της συντήρησης.

Στο Ελασματουργείο επιδιορθώνουν μεταλλικά μέρη του αεροπλάνου, όπως στις πτέρυγες, στον κινητήρα και αλλού. Στο Διαγνωστικό Τμήμα ελέγχουν με ειδικό εξοπλισμό για φθορές, μέχρι και μια μικρή γρατζουνιά. Στο Τμήμα Ιnterior, για οτιδήποτε χαλάσει στην καμπίνα: καθίσματα, ντουλάπια, φώτα. Στο βαφείο εφαρμόζεται το χρώμα όπου χρειάζεται μετά το πέρας των εργασιών. Συντηρούν τις μπαταρίες του αεροσκάφους, γεμίζουν τις φορητές φιάλες οξυγόνου, φτιάχνουν μέχρι και τις καφετιέρες».

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των γυναικών με τις οποίες μιλήσαμε είναι η προσήλωση στο όραμά τους και επίσης η αφοσίωση στη δουλειά τους, με λαμπρά αποτελέσματα.

Πηγή : ligo.gr/ Κώστας Φαρμάκης