Ο «μόνιμος σκεπτικισμός» εξασφάλισε στη Mercedes τον τίτλο της καλύτερης ομάδας

Η Μερσεντές έθεσε νέα στάνταρντ  στη F1 στο Ιαπωνικό gran prix, καθώς έσπασε το ρεκόρ εξασφαλίζοντας το έκτο double παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά παρ’ όλα αυτά  το αφεντικό της ομάδας Toto Wolff δήλωσε μετά από τον αγώνα ότι δεν μπορούσαν να ευχαριστηθούν το κατόρθωμά τους αφού είχαν μόλις νικηθεί στα προκριματικά από την Ferrari νωρίτερα την ίδια μέρα.

«Είμαστε τόσο πρόθυμοι να τα πάμε καλά, είπε ο Wolff, που αυτή η μη απόδοση μας κάθισε στο λαιμό. Αλλά θα υπάρξει χρόνος να το καταπιούμε στο ταξίδι της επιστροφής».

Αν αναρωτιέστε πως η Mercedes έγινε η καλύτερη ομάδα στην ιστορία της F1, λάβετε υπ’ όψη τα λόγια του Wolff “μόνιμος σκεπτικισμός για το αν οτιδήποτε κάνουμε το κάνουμε σωστά», τα οποία περιγράφουν την ατελείωτη αναζήτηση για το καλύτερο.

Για όλους εμάς απ’ έξω αυτές οι δηλώσεις ίσως φανούν γελοίες. Μιλάμε για την ομάδα που άλλαξε τα δεδομένα στην F1 με τους υβριδικούς  τούρμπο κινητήρες από το 2014, που κέρδισε 86 από 117 αγώνες τα τελευταία 5 χρόνια, στοχεύει σε μια καλή θέση του χρόνου και συνεχίζει το σερί νικών. Αυτό είναι κάτι καλύτερο απ’ το κάτι παραπάνω.

Γνωρίζοντας τον Wolff, την αστείρευτη του δίψα για ανακάλυψη και το ανήσυχο πνεύμα που είναι η βάση του χαρακτήρα του, πιθανώς η σκέψη που του έτρωγε το μυαλό ήταν η ήττα της ομάδας του από την Ferrari. Και ότι φυσικά το μονοθέσιο ενώ ήταν μια μεγάλη επιτυχία φέτος, έχει τα ελαττώματα του, ειδικά με το επίπεδο ολίσθησης, χαρακτηριστικό που το κάνει ένα ισχυρό αγωνιστικό όχημα μεν αλλά μειονεκτεί  σ’ αυτόν τον τομέα από την  Φερράρι.

Τις ίδιες σκέψεις μοιράζεται κι ο Χάμιλτον ο οποίος έχει αυτήν την ακόρεστη δίψα για περισσότερα: «Δεν ήταν καλή χρονιά φέτος για την ομάδα μας, όσον αφορά στον μηχανικό τομέα. Δούλεψαν σκληρά μέρα-νύχτα αλλά δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Είναι λίγο κλισέ αλλά παρ’ όλα αυτά έχουμε κρατήσει την αξιοπιστία μας και αυτό μας κάνει περήφανους. Έχουμε κερδίσει φυσικά το πρωτάθλημα των κατασκευαστών αλλά θα πιεστούμε για μειώσουμε την ολίσθηση λίγο ακόμα αλλά να αυξήσουμε και τη μηχανική δύναμη,  του χρόνου. Έχουν πέσει όλοι με τα μούτρα στη δουλειά και πραγματικά πιστεύω πως θα μπορέσουμε να σημειώσουμε κάποια πρόοδο την επόμενη χρονιά».