Οι γίγαντες της Γης της Θάλασσας και ουρανού

Τεράστια σε μέγεθος και με κτηνώδη δύναμη. Ποια είναι τα μεγαλύτερα οχήματα σε στεριά, θάλασσα και αέρα;

Πλοία που μεταφέρουν αεροσκάφη, οχήματα που μεταφέρουν διαστημόπλοια, αεροσκάφη που μεταφέρουν τρένα και φορτηγά εκατοντάδων τόνων είναι μερικές μόνο από τις μεγάλες κινούμενες κατασκευές του ανθρώπου που απαιτούνται για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του εμπορίου, του πολέμου ή της επιστήμης.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα πλεούμενα του κόσμου και ποιο είναι το μεγαλύτερο αεροσκάφος που πέταξε ποτέ; Πώς έφτανε στην εξέδρα εκτόξευσής του το διαστημικό λεωφορείο και τι κάνει το ελληνικό πολεμικό ναυτικό μοναδικό στον κόσμο;

Αεροπλανοφόρο Gerald R. Ford

Από το 1975 τα πρωτεία σε μέγεθος στα σκάφη του αμερικανικού ναυτικού τα είχε το αεροπλανοφόρο Nimitz και τα εννιά «αδελφά» του, ίδιας κλάσης πλοία. Εδώ και λίγες εβδομάδες, όμως, το USS Gerald R. Ford (CVN-78) το ξεπέρασε και σε μήκος (337 μ.) και σε εκτόπισμα (112.000 τόνοι).

Είναι το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που έχει κατασκευαστεί ποτέ, πάνω του θα έχει τα πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και το 2016, οπότε αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία, θα έχει πλήρωμα 4.700 ατόμων και θα μεταφέρει 80 αεροσκάφη.

Belaz 75710
Το μεγαλύτερο φορτηγό του κόσμου κατασκευάζεται στη Λευκορωσία, χρησιμοποιείται στην εξορυκτική βιομηχανία και ζυγίζει, άδειο, 360 τόνους. Τόσο χρειάζεται καθώς στην καρότσα του μπορεί να μεταφέρει φορτίο 450 τόνων. Έχει οκτώ τροχούς σε 2 άξονες, δύο κινητήρες 65 λίτρων που αποδίδουν 2.300 ίππους ο καθένας.
Antonov An-225 Mriya
REUTERS
Το μεγαλύτερο μεταφορικό αεροσκάφος του κόσμου είναι ένα και μοναδικό στον κόσμο και κατασκευάστηκε από την ΕΣΣΔ κατά τη δεκαετία του ’80 με αποκλειστικό σκοπό να μεταφέρει στην «πλάτη» του το σοβιετικό διαστημικό λεωφορείο Buran. Όταν το πρόγραμμα ακυρώθηκε, το αεροσκάφος έμεινε για λίγα χρόνια ακινητοποιημένο, αλλά από το 2002 εκτελεί μεταφορές εξαιρετικά μεγάλων φορτίων (τρένα, άρματα, πολεμικό υλικό, ελικόπτερα, γεννήτριες κ.ά).

Κατέχει 240 ρεκόρ -μεγέθους και βάρους φορτίου, μακρύτερου μεταφερόμενου αντικειμένου, συνολικού βάρους απογείωσης κ.ά- με εντυπωσιακότερο το βάρος του φορτίου του: περισσότεροι από 250 τόνοι!

Prelude

Το μεγαλύτερο και βαρύτερο πλεούμενο που έχει κατασκευαστεί ποτέ στη γη, είναι ένα πλωτό εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου. Έχει μήκος 488 μέτρα, πλάτος 75 και βάρος 260.000 τόνους. Όταν θα μπει σε υπηρεσία το 2017, με πλήρη εξοπλισμό και φορτίο, θα ζυγίζει 600.000 τόνους, πέντε φορές περισσότερο από τα μεγαλύτερα αεροπλανοφόρα.
Crawler Transporter

Είναι το μεγαλύτερο αυτόνομα κινούμενο χερσαίο αντικείμενο στον κόσμο και από το 1965 χρησιμοποιείται για να μεταφέρει διαστημόπλοια από το κτήριο συναρμολόγησης στην εξέδρα εκτόξευσής τους, στο ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα. Έχει οκτώ ερπύστριες, 16 κινητήρες και ζυγίζει 2.700 τόνους. Επάνω του έχουν πάει βόλτα όλα τα διαστημόπλοια Apollo, τα διαστημικά λεωφορεία, οι πύραυλοι Saturn κ.ά.
Mil V-12

Το μεγαλύτερο ελικόπτερο που κατασκευάστηκε ποτέ, πέταξε για πρώτη φορά το 1968 και ήταν ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα της ΕΣΣΔ. Αν και πραγματοποίησε αρκετές πτήσεις και περιόδευσε στην Ευρώπη ως επίδειξη της σοβιετικής τεχνολογίας, μόλις δύο αεροσκάφη ολοκληρώθηκαν και το πρόγραμμα ακυρώθηκε το 1974.
Char 2C Alsace

Το μεγαλύτερο άρμα μάχης στην ιστορία κατασκευάστηκε στη Γαλλία σε μόλις δέκα κομμάτια και  χρησιμοποιήθηκε από το 1921 έως το 1940. Είχε μήκος 10 μέτρα, πλάτος 3 και ύψος 4, ενώ ζύγιζε 69 τόνους. Δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ σε μάχη αφού οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες ήταν ανύπαρκτες και πρωταγωνίστησαν απλώς σε προπαγανδιστικά γαλλικά φιλμάκια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.