Τα Τρίκαλα κοντά σε συμφωνία με κινεζικό κολοσσό τεχνολογίας αυτοκινήτων!

Με την έλευση του 2020 ο Δήμος Τρικκαίων προχώρησε σε δύο πολύ σημαντικές ενέργειες. Αρχικά, την υπογραφή σύμβασης για την κυκλοφορία 2 πλήρως αυτοματοποιημένων ηλεκτρικών λεωφορείων. Η σύμβαση υπογράφτηκε ανάμεσα στην e-trikala AE και την εταιρία AMANI SWISS, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος AVINT. Τα λεωφορεία θα μεταφέρουν επιβάτες από τον σταθμό του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Τρικάλων (οδός Όθωνος) προς τις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΛ στο Ριζαριό και αντιστρόφως.

Το πρόγραμμα AVINT συμπληρώνει τις ήδη υπάρχουσες δράσεις και υποδομές της e-trikala και του Δήμου Τρικκαίων στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, όπως το πρόγραμμα ELVITEN που από τις αρχές του 2019 διαθέτει ελαφρά ηλεκτρικά οχήματα στο κοινό αλλά και σε επαγγελματίες της πόλης (συνολικά έχουν καταγραφεί πάνω από 5.296 ταξίδια με τα εν λόγω οχήματα, καλύπτοντας συνολική απόσταση πάνω από 15.622 km). Ακόμη τους 2 σταθμούς δωρεάν φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων που έχουν εγκατασταθεί από το 2018 στο κέντρο της πόλης (Δημοτικό Parking Κανούτα) και στον Μύλο Ματσόπουλου και έχουν εξυπηρετήσει δεκάδες ιδιοκτήτες οχημάτων.

Τέλος, το πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο του Δήμου Τρικκαίων που χρησιμοποιείται από την Διεύθυνση Καθαριότητας για την επίβλεψη των εργασιών στην πόλη. Το δε πρόγραμμα  AVINT συμπληρώνει την πετυχημένη λειτουργία του CITYMOBIL2, που το 2015 έφερε και δοκίμασε για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο ηλεκτρικά οχήματα χωρίς οδηγό στο κέντρο της πόλης. Εκείνη την περίοδο, παράλληλα με το λεωφορείο χωρίς οδηγό χρησιμοποιήθηκαν και 2 ηλεκτρικά αυτοκίνητα BMW i3.

Και στο βάθος, Διεθνές Κέντρο Έρευνας και Εξέλιξης

Η δεύτερη ενέργεια αφορά στις επαφές του Δήμου για δυνατότητες συνεργασίας με τον κινεζικό όμιλο εταιρειών Weichai Group, για την ίδρυση στα Τρίκαλα, Κέντρου Έρευνας για την Ηλεκτροκίνηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Αυτοκίνηση. Ήδη οι συνομιλίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και υπάρχει η αισιοδοξία ότι σύντομα θα «πέσουν οι υπογραφές». Είναι προφανές ότι εφόσον ευοδωθούν οι προσπάθειες τα Τρίκαλα θα γίνουν κόμβος τεχνολογίας όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την νοτιοανατολική Ευρώπη. Το Weichai Group ειδικεύεται μεταξύ άλλων στην αυτοκινητοβιομηχανία, την κατασκευή κινητήρων, συστημάτων μετάδοσης και φορτηγών ενώ είναι και χορηγός εδώ και χρόνια της Scuderia Ferrari. Λειτουργεί δε κέντρα Έρευνας και Εξέλιξης στη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Σιγκαπούρη και την Ινδία, με περισσότερους από 20.000 επιστήμονες ενώ του ανήκει και η φίρμα σκαφών Ferretti.

Πηγή : caranddriver.gr