Το Ripsaw M5 θα μπορούσε να γίνει το πρώτο στρατιωτικό Robo-Tank

Ο σχεδιασμός του M5 εμνεύστηκε από ένα τανκ που παρουσιάστηκε σε ένα reality show.

Ένα νέο ρομποτικό ερπηστριοφόρο που σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει ως παράπλευρος σύμμαχος (wingman) παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Στρατού των ΗΠΑ. Το Ripsaw M5, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε σε reality show, μετατράπηκε σε ένα βαριά οπλισμένο πολεμικό δράκο εξοπλισμένο με αυτόκανο και δύο δικά του drones. Τα θωρακισμένα wingmen θα λειτουργούν παράλληλα με τa tank στρατού των Η.Π.Α. και τα τεθωρακισμένα οχήματα, κάνοντας επικίνδυνες εργασίες για να αποτρέψουν τους ανθρώπους από επιζήμιες καταστάσεις.

Το Ripsaw M5 Robotic Combat Vehicle παρουσιάστηκε στο AUSA 2019. Αναπτύχθηκε από την Textron Systems και βασίζεται στο μονοκινητήριο όχημα Ripsaw. Το Ripsaw αναπτύχθηκε από τους αδερφούς Mike και Geoff Howe, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στην τηλεοπτική σειρά “Howe & Howe Tech”.Ένα από τα κορυφαία σημεία της επίδειξης ήταν το αρχικό όχημα Ripsaw.

Το Ripsaw είναι εξοπλισμένο με κινητήρα ντίζελ Duramax 600 ίππων, που του δίνει μέγιστη ταχύτητα 60 μίλια την ώρα. Ο στρατός εξέτασε το Ripsaw από το 2010 έως το 2017, αλλά ποτέ δεν αγόρασε αρκετά κομμάτια από το μικροσκοπικό τανκ.Η Textron Systems αγόρασε τους Howe & Howe τον Οκτώβριο του 2018. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, η Textron πήρε τα δικαιώματα από την πέμπτη γενιά Ripsaw, Ripsaw M5. Το M5 περιβάλει πυργίσκους Kongsberg MCT-30, τον ίδιο πυργίσκο που έχει εγκατασταθεί στο όχημα πεζικού πολέμου Stryker Dragoon. Το MCT-30 είναι οπλισμένο με 30 χιλιοστά Mk. 44 Bushmaster II autocannon, που χρησιμοποιείται στο Stryker Dragoon, το AC-130U Spooky Gunship, και καταστροφείς κατηγορίας Zumwalt. Το Bushmaster II είναι αποτελεσματικό ενάντια σε μαλακούς στόχους, συμπεριλαμβανομένου του πεζικού σε αμυντικές θέσεις και φορτηγά, καθώς και τεθωρακισμένων οχημάτων, όπως το ρωσικό όχημα μάχης πεζικού BMP-3.

Το Μκ. Το κανόνι 44 δεν μπορεί να εξολοθρέψει τανκς, αλλά το M5 μπορεί να εφοδιαστεί με τον εκτοξευτήρα πυραύλων CROWS-J που είναι οπλισμένος με βλήματα αντιαρματικών βαλβίδων Javelin. Μπορεί επίσης να φέρει “κανόνι μεσαίου διαμετρήματος” ή αντιαεροπορικούς πυραύλους. Μπορεί επίσης να καθαρίσει νάρκες οργώνοντας ναρκοπέδια ή να χρησιμοποιήσει ένα φορτίο εκτόξευσης λωρίδας που προωθεί πυραύλους, να καταστρέψει τα IED και να παραβιάσει τα εμπόδια.

Το M5 δεν έχει σχεδιαστεί μόνο ως όχημα μάχης, αλλά έχει επίσης ως σκοπό να διεξάγει αποστολές αναγνωρίσεως. Το όχημα είναι εξοπλισμένο με έναν πυργίσκο παρακολούθησης με ηλεκτροοπτική (βασικά, μια κανονική κάμερα παρακολούθησης) και υπέρυθρες κάμερες νυχτερινής όρασης με 360 βαθμούς κάλυψης. Το μίνι-τανκ είναι η βάση για όχι ένα, αλλά δύο τύπους drones. Το quadcopter R80D Skyraider ξεκινάει από ένα κουβούκλιο στο πίσω μέρος ενός M5. Το Skyraider μπορεί να μεταφέρει φορτία μέχρι 4,4 κιλά, πετάει μέχρι 31 μίλια την ώρα και μπορεί να παραμείνει στον αέρα για 50 λεπτά. Το M5 μπορεί να μεταφέρει ακόμη και το μη επανδρωμένο όχημα εδάφους SUGV. Το SUGV περιλαμβάνει ένα πυργίσκο επιτήρησης σε μια αναδιπλούμενη πλατφόρμα, που του επιτρέπει να κοιτάζει από πίσω από τους θόλους και άλλο κάλυμμα και έχει ένα ρομποτικό βραχίονα για τον χειρισμό αντικειμένων. Μπορεί ακόμη και να ανέβει σκάλες, καθιστώντας δυνατή μια ομάδα οχημάτων M5 να ψάχνει μέσα στα κτίρια.Το όχημα έχει επίσης σχεδιαστεί για τακτική κινητικότητα.

Η ομαδοποίηση ενός M5 με ένα M2A3 Bradley πετρελαιοφόρο όχημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μερικές ενδιαφέρουσες δυνατότητες. Το μη επανδρωμένο αεροπλάνο θα μπορούσε να οδηγήσει μπροστά από το Bradley καθ ‘οδόν προς μια ζώνη μάχης, παρέχοντας ασφάλεια στο επανδρωμένο όχημα και ενεργοποιώντας πρώτα νάρκες ή IEDs. Μόλις βρεθεί στην πρώτη γραμμή, το Μ5 θα μπορούσε να κρατήσει τις δυνάμεις του εχθρού υπό παρατήρηση, καθώς το Μπράντλεϊ με μανούβρες θα πλαγιοκοπήσει, αιφνιδιάζοντας τες. Αν το Bradley αναγκαστεί να αποχωρήσει, το M5 μπορεί να προσφέρει κάλυψη με φωτιά για να επιτρέψει στον άνθρωπο να απεμπλακεί.

Υπάρχουν τόσες πολλές πιθανές χρήσεις για ένα μη επανδρωμένο όχημα εδάφους όπως το Ripsaw που ο Στρατός τελικά θα το εντάξει στις δυνάμεις του. Ο στρατός δεν μπορεί να αγοράσει κάτι σαν το M5 αμέσως, αλλά αντί να αγοράσει ένα εντελώς καινούργιο όχημα, η υπηρεσία μπορεί να επιλέξει να ανοικοδομήσει το υπάρχοντα M2 σε ένα νέο πρότυπο και να προσθέσει το M5 στο μείγμα.

Είναι η βιασύνη στον τομέα μακρινών ελεγχόμενων drones σοφή; Τα drones είναι χρήσιμα μόνο αν οι φιλικές δυνάμεις μπορούν να τους στείλουν ασύρματα εντολές. Ταυτόχρονα, δυνάμεις υψηλής τεχνολογίας, όπως ο ρωσικός στρατός, επενδύουν σημαντικά χρήματα σε δυνατότητες παρεμβολών. Εάν ένας εχθρός μπορεί να μπλοκάρει τις συχνότητες ελέγχου ενός αεροπλάνου, ο κάθε στρατός που χρησιμοποιεί drones θα στερηθεί από ένα σημαντικό πλεονέκτημα από το οποίο θα μπορούσε να εξαρτηθεί η μάχη.