Το βομβαρδιστικό B-1B  μπορεί να γίνει ενά μελλοντικό υπερηχητικό όπλο

Δύο προτεινόμενες αναβαθμίσεις θα επιτρέψουν στο βομβαρδιστικό να μεταφέρει σχεδόν 50% περισσότερους πυραύλους.

·         Οι νέες αναβαθμίσεις θα μπορούσαν να επιτρέψουν στο βομβαρδιστικό Β-1Β να μεταφέρει 40 ακόμη πυραύλους, αντί των 24 που μετέφερε μέχρι σήμερα.

·         Οι αναβαθμίσεις θα επέτρεπαν επίσης στο βομβαρδιστικό να φέρει υπερηχητικό όπλο.

·         Ενώ είναι μια βελτίωση, μόνο 7 βομβαρδιστικά B-1B είναι έτοιμα για δράση.

Το βομβαρδιστικό αυτό αεροσκάφος, περιλαμβάνει έναν βελτιωμένο κόμβο μεσαίας βόμβας που επεκτείνεται από 15 πόδια στα 22,5 πόδια περίπου. Είναι επομένως πλέον αρκετά μεγάλο ώστε να φέρει ένα μελλοντικό υπερηχητικό όπλο. Οι υπερηχητικοί πυραύλοι ταξιδεύουν με ταχύτητες Mach 5 και άνω, δίνοντας στον εχθρικό στρατό λίγο χρόνο για να αντιδράσει.

Η δεύτερη βελτίωση περιλαμβάνει τη μεταφορά όπλων εξωτερικά. Το B-1B σχεδιάστηκε για να μεταφέρει πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, Air Launched Cruise Missiles, σε εξωτερικούς πυλώνες, αλλά αυτό θα έθετε σε κίνδυνο το stealth χαρακτηριστικό του βομβαρδιστικού. Με την αναβάθμιση δίνεται στο αερομαχητικό η δυνατότητα να μεταφέρει 16 πυραύλους σε έξι εξωτερικούς πυλώνες.

Ένα B-1B μπορεί να μεταφέρει ήδη 24 πυραύλους αντοχής επιφανείας (JASSM) και ένα αναβαθμισμένο B-1B θα μπορούσε να μεταφέρει 40 JASSM. Δύο B-1B ξεκίνησαν 19 πυραύλους JASSM εναντίον εγκαταστάσεων χημικών όπλων στη Συρία τον Απρίλιο του 2018. Στο μέλλον, μόνο δύο B-1Bs θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν μέχρι και 80 πυραύλους. Ο στόλος B-1 θα μπορούσε πιθανόν να φέρει τον ίδιο αριθμό αντιπυραυλίων μεγάλης εμβέλειας (LRASM), ένα νέο πυραυλικό πυροβολικό που βασίζεται στο JASSM.

Σήμερα, μόνο επτά από τα 62 B-1B είναι “πλήρως ικανά για την αποστολή”, ικανά να εκπληρώσουν όλες τις αποστολές που τους έχουν ανατεθεί. Τα υπάρχοντα B-1B θα αντικατασταθούν με τα νέα βομβαρδιστικά αεροσκάφη  B-21 Raider κάποια στιγμή στα τέλη του 2020 ή στις αρχές της δεκαετίας του 2030.